Kako da usavršite večernju rutinu svoje djece

Pakovanje djece u krevet je nekada pravi izazov.

Mališani se često bude tokom noći ili plaču kada ih stavljate u krevet, dok je tjeranje prosječnog tinejdžera da uradi bilo što u stanju da i najstrpljivije roditelje vrati u period adolescencije.

Ove situacije nisu toliko rijetke kod djece svih godina, ali briga o tome da se naspavaju je bitna za njihov razvoj, a čvrsta večernja rutina je ključna.

 

Pokazaćemo vam kako možete poboljšati večernju rutinu svoje djece, i kako da svi odete u krevet relaksirani i spremni za dobar san...

Zašto je večernja rutina važna?

Ako vaše dijete loše spava, to ne utiče loše samo na njega već i na vas.

Posledice lošeg sna su slične za odrasle i za djecu, međutim, kako se dijete razvija i više uči u svojim mlađim godinama nego odrasli, njima je potreban san mnogo više.

Ustanovljivanje večernje rutine nije samo u vezi toga da vam se dijete naspava uveče. Sama rutina je prilika da njegujete svoje dijete, dajući mu šansu da vam povjeri sve bitne stvari koje su mu na umu.download

Struktura rutine čini da se vaše dijete osjeća sigurno i utješno jer znaju šta da očekuju. Djeci je rutina način da se osjećaju kao kod kuće.

Potrudite se da svake noći radite iste stvari – bilo da ih kupate ili im čitate – da bi se navikli na rutinu.

Uspavljivanje beba

Najteži period za uspavljivanje je kod novorođenčadi i beba.

Kako im se obrazac spavanja prekida često, tako se prekida i nama, dok pokušavamo između hranjenja i plača da nađemo vrijeme za dremku.

Zbog toga što su jako mlade, bebe ne mogu da razlikuju dan i noć. Ovo može da znači da će prije biti razigrani i na vrhuncu energije u 3 ujutru, nego u neko drugo vrijeme koje bi vama više odgovaralo.

Ako je to slučaj, pokušajte da djelujete umirujuće na dijete tako što ćete ugasiti svijetlo i biti veoma tihi.

Ukoliko idalje ne žele da spavaju, uvjerite se da nisu žedni ili im treba promjena pelene, a onda i da im možda okolina nije previše stimulišuća.

Uspavljivanje mlađe djece

Kada vam dijete malo odraste, dremke postaju sve rjeđe i njihova prirodna uzbuđenost isplivava na površinu, zbog čega je struktura vrlo bitna za uspavljivanje.

Postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da olakšate svom djetetu da ode u krevet. Glavna preporuka je da imate nekoliko aktivnosti prije samog odlaska u krevet – kao dio rutine. Ovo uključuje kupanje, pranje zuba, čitanje ili šolju toplog mlijeka.

Ovakva vrsta aktivnosti pomaže da se vaše dijete podsvjesno spremi za krevet.

Ograničavanje vanškolskih aktivnosti bi takođe mogla biti dobra ideja ako se bore sa mnogo domaćih zadataka. Trud da ih dovoljno rano pošaljete u krevet je često najbitniji faktor da bi se lijepo naspavali.

Pomaganje tinejdžerima da zaspe

Dok prelaze u adolescenciju, cirkadijarni ritam tinejdžera se privremeno resetuje. Melatonin, hormon sna, se prirodno luči kasnije u toku noći, što znači da mogu da imaju probleme sa zaspijevanjem.

Jedan način da se ovo olakša jeste da se pobrinete da im je udobno tokom noći. Tempur dušeci od memorijske pjene su dizajnirani tako da se povinuju težini i obliku vašeg tijela, što vam omogućava personalizovanu podršku i udobnost tokom noći.

Pomaganje tinejdžeru da zaspi može biti varljivo, ali ograničavanje izloženosti ekranima i izbjegavanje gaziranih pića koja sadrže kafein može da pomogne.

Jedan dobar savjet je da ne dozvolite da im vikend poremeti obrazac spavanja. Biće u iskušenju da ‘nadoknade san’ tokom vikenda, ili da ostaju budni do kasno, ali ovo može da ugrozi njihov obrazac za sledeću nedjelju, pa budite pažljivi.

 

Kontakt

SKALA MONTE D.O.O.

Rijeka Crnojevića,
81250 Cetinje, Montenegro.

tel: +382 20 651 786, +382 68 05 80 80
e-mail: office@skalamonte.me