Kako da spavate ako... imate alergije

Simptomi alergija najjači su u predvečernjim satima, tako da spavanje može biti veoma otežano za ljude koji imaju alergije.

Bilo da ste alergični na polen iz vrta ili vas prašina u sobi navodi na kijanje i curi vam nos, sve to u kombinaciji sa iritiranim očima može da vas drži budnima do kasno u noć.

TEMPUR je za vas ispitao kako se boriti sa alergijama tokom dana, ali i tokom noći da biste se mogli naspavati!

Kako alergije uništavaju dobar san?

Koji god da je tip alergije u pitanju, sigurno će vam uznemiriti san. Dvije alergije koje najviše utiču na gubljenje sna su astma i nazalna alergija.

Nazalna alergija uključuje sezonski alergijski rinitis, najčešće poznat kao polenska groznica ili cjelogodišnji alergijski rinitis, koji traje preko cijele godine.

Kada imate nazalnu alergiju, tkivo u unutrašnjosti vašeg nosa natekne i blokira vaše disanje uveče.

Simptomi nazalne alergije koji se miješaju u vaš san uključuju:

  • Hrkanje
  • Glavobolju
  • Suvo ili bolno grlo od disanja kroz usta
  • Apneju za vrijeme spavanja (Periodi isprekidanog sna)

Simptomi astme koji se miješaju u vaš san uključuju:

  • Kašalj
  • Teško disanje
  • Gorušicu

Oslobodite svoju spavaću sobu od alergensa

Da bi se borili protiv ovoga, uz malo truda možete učiniti da vaša spavaća soba bude zona bez alergensa.

Prvo morate da identifikujete šta je okidač za vašu alergiju i onda da to izbjegavate. Grinje, polen i perut kućnih ljubimaca su najčešći okidači.

Jastuci se moraju mijenjati svakih 18 mjeseci. Tokom dvije godine upotrebe, trećina težine jastuka se sastoji od prljavštine, masti, mrtve kože i grinja.

Određeni jastuci mogu da spriječe kijanje i ukočenost. Jastuci od memorijske pjene se preporučuju osobama koje pate od astme i alergija.

Takođe morate osigurati da spavate na adekvatnom madracu za vaš tip tijela, jer ovo olakšava mnoge zdravstvene probleme kao što su alergije. Prekrivači su takođe u okviru Oeko-Tex® 100 standarda. Testirani su na štetne posledice i ne predstavljaju rizik po zdravlje.

Ako sa vama spavaju pas ili mačka, možda je vrijeme da im nađete novo mjesto za spavanje, jer njihova perut i dlake mogu da pojačaju alergije.

Takođe, provjerite svoje uređaje za grijanje i hlađenje, i osigurajte da su cijevi i filteri čisti, i da je sve na mjestu.

Dodatno, trebali bi usisati tepihe i čistiti kuću na nedjeljnoj bazi.

Liječenje alergije za bolji san

Ljekovi su možda potrebni za liječenje alergija, međutim, izbjegavajte da na svoju ruku uzimate sprejeve ili tablete za spavanje, nego se prethodno posavjetujte sa ljekarom.

U mnogim slučajevima, uzimanje lijeka za alergiju uveče može biti dobra ideja jer su simptomi uglavnom pojačani oko 4 izjutra.

Druge stvari koje možete uzeti u obzir su:

  • Tuširanje prije spavanje da biste otklonili polen sa svog tijela
  • Držanje sobe mračnom i tihom
  • Ako ste bili napolje, tu odjeću ostavite u drugoj prostoriji
  • Izbjegavajte kafein, alkohol i pušenje pred spavanje

Iako nema garantovanog načina da se otarasite simptoma alergije, praćenje ovih jednostavnih koraka bi trebalo da vam da omogući najbolju šansu da se naspavate.

 

Kontakt

SKALA MONTE D.O.O.

Rijeka Crnojevića,
81250 Cetinje, Montenegro.

tel: +382 20 651 786, +382 68 05 80 80
e-mail: office@skalamonte.me