Koji je vaš cirkadijani ritam?

Ako ste ikada tražili po internetu obrasce spavanja, ili ste makar čuli termin u nekoj svojoj omiljenoj seriji, sigurno ste naišli na izraz ‘cirkadijani ritam’.

Ali što je to zapravo? Kako utiče na vas i kako da se borite sa nekim poteškoćama u vezi sa njim?

TEMPUR je raščlanio za vas naučni žargon i zapisali smo sve što je bitno da znate...

Što je cirkadijani ritam?

Jednstavno rečeno, to je vaš san/ java ciklus.

Vaš mozak ima interni sat koji čini da se osjećate energično ili pospano u određenim trenucima tokom dana. Većina odraslih ima najniži nivo energije između 2 i 4 sata ujutru, kao i između 1 i 3 sata poslije podne (što objašnjava potrebu da zaspimo poslije ručka).

Dok ovo varira sa godinama, rodom, kao i sa time da li ste ranoranilac ili ‘noćna ptica’, postoje i mnogi spoljašnji elementi koji mogu uticati na ovo, kao što je lučenje hormona, tjelesna temperatura i druge važne tjelesne funkcije.

Da li je cirkadijani ritam važan?

Svi znamo koliko je značajna zdrava količina sna svake noći da bi bili odmorni tokom sledećeg dana.

Vaše tijelo to reguliše cirkadijanim ritmom.

Tokom godina mnogi naučnici su testirali uticaj značajnih promjena u ovom prirodnom ritmu, što može rezultirati mnogobrojnim psihosocijalnim i bihevioralnim problemima u ekstremnijim slučajevima.

Što možemo da uradimo da ga unaprijedimo?

Dokazano je da na dio mozga koji kontroliše vaš cirkadijani ritam može da utiče svjetlost i temperatura. Dakle, dok ne možete to da promijenite, možete da se potrudite da oržavate neke dobre navike pred spavanje i time ga držite na zdravom nivou.

Jedan od načina da ovo postignete jeste da odlazite u krevet i budite se u približno isto vrijeme svaki dan, pa čak i vikendom. Spavanje poslije podne bi trebalo da svedete na minimum jer ne utiče dobro na vaš večernji san.

Vaše okruženje takođe igra veliku ulogu u pravilnom spavanju, tako da se potrudite da je temperatura u spavaćoj sobi malo niža i da su vam jastuk i madrac udobni. Ako imate lak san, onda možete pokušati i sa teškim neprozirnim zavjesama, maskama za oči i čepićima za uši, kako biste blokirali bilo kakve neželjene smetnje tokom noći.

Dio svakog dobrog obrasca spavanja uključuje i opuštajuću rutinu za pred spavanje, to mogu da budu topli tuš, čitanje knjige ili magazina i izbjegavanje elektronskih ekrana i pića koja sadrže kafein makar sat vremena pred spavanje.

 

 

Kontakt

SKALA MONTE D.O.O.

Rijeka Crnojevića,
81250 Cetinje, Montenegro.

tel: +382 20 651 786, +382 68 05 80 80
e-mail: office@skalamonte.me