A šta kad igračke dosade?

Vaše dijete danas neće da se igra sa svojim igračkama. Dosadno mu je, plačljivo je i ne miče se od TV-a. Evo nekoliko predloga kako da ga zabavite i ponešto naučite.

Pjesma i ples

Pustite muziku, dečiju ili svoju omiljenu. Pjevajte zajedno. Djecu muzika opušta i uveseljava, a nas odrasle rešava stresa (posebno ako pjevamo iz sveg glasa, bez obzira na to da li smo otpjevali tačno ili falš). Uz pjesmu ide i ples. Izmislite korake zajedno i neka to bude vaš ples. Dijete ćete podstaći da razvije maštu, da izgradi samopouzdanje, a vi ćete se ako ništa drugo pošteno razdrmati. Ako se još i kostimirate, imaćete pravi kućni show.

kid helping mom in kitchen 300x300

Crtanje i kolaž

Ili popularno Craft, je za nešto mirnije popodnevne ili večernje sate, kad komšije ne žele da slušaju muziku i pjesmu iz vašeg stana. Zato su flomasteri odlični za dječiju zanimaciju. Mogu da crtaju sami, mogu da boje u bojankama ili da im vi odštampate neke motive koje će bojiti. Ako je i to dosadilo podmlatku, onda je kolaž papir rješenje za osvježenje. Sjeckanje ima neku čudnu moć nad klincima, a lijepljenje po zidovima – još veću. Dajte djetetu neke smjernice, pokažite mu kako se radi sa kolaž papirom. Napravite vi neki motiv, a ostalo je stvar dječije mašte. Osim zabave naučiće se finoj koordinaciji pokreta i razviti motoričke sposobnosti.

Kuvanje

Ako, ipak, nemate baš mnogo vremena da se posvetite djetetu u trenutku kad dosada nadvlada, jer ste u kuhinji zauzeti zaprškom, pozovite ga da vam pomogne. Bez obzira na uzrast, može da vam doda krpu ili varjaču i osjeti se korisnim. Ako je nešto starije, dijete može da skokne do špajza ili dohvati nešto iz frižidera, promiješa, poklopi i slične male stvari koje mu okupiraju pažnju, a uče ga kako da se ponaša u kuhinji.

Naravno, ima sitaucija u kojima ne možete da se posvetite djetetu i da ga zabavljate. Ali nema ni gotovog recepta kako da se prevazidju baš sve situacije dosade, kojih ima mnogo kod djece.

Zato je najjednostavnije da se igrate u svakoj prilici i na svakom mjestu, što više i što češće. Sa igračkama ili bez, svejedno je. Dosada će nestati.

Autor teksta: Tijana Savkov

Kontakt

SKALA MONTE D.O.O.

Rijeka Crnojevića,
81250 Cetinje, Montenegro.

tel: +382 20 651 786, +382 68 05 80 80
e-mail: office@skalamonte.me