Kako da se naspavate ako.. ste student

Studentski život često postaje život noćne ptice, bilo da je u pitanju osvitanje nad seminarskim radom, ili večernji izlazak koji se "malo" odužio. U tim uslovima teško da se može planirati odlazak na spavanje u određeno vrijeme, a upitno je i trajanje i kvalitet toga neizvjesnog sna.

Pod pritiskom navikavanja na samostalni život, žongliranja između izvršavanja obaveza i prisustvovanja dešavanjima u svom novom društvu, spavanje polako gubi svaki prioritet.
Međutim, bez dovoljno sna, postaje sve teže izlaziti na kraj sa svim tim. Tako da vam je ustvari potrebno da pristojno odspavate kad god možete.

E, pa evo najboljih TEMPUR savjeta da se ipak naspavate, ako ste student...

750Student

MALE PROMJENE U NAČINU ŽIVOTA

Postoje neke zaista jednostavne, sitne promjene, bolje rečeno izbori, koje možete da napravite da poboljšate kvalitet svoga odmora i sna, bez obzira na to u koliko sati ste uspjeli da se dokopate kreveta.

Ako učinite napor da izađete napolje makar sat vremena dnevno i nadišete se čistog vazduha, umnogome ćete pomoćo svome tijelu da se samoreguliše i sinhronizuje sa različitim djelovima dana. To će ga i sasvim dovoljno zamoriti, da se osjetite pospani nešto kasnije tokom dana.
Na isti način, ako uvedete u svoju dnevnu rutinu neke vježbe, možete značajno povećati sam kvalitet svoga sna. Vježbanje oko tri sata prije odlaska u krevet poboljšava san jer je opuštanje mišića i usporavanje srčanog ritma nakon vježbanja veoma blisko vezano sa reakcijom tijela koje tone u san.

Svi već znaju da vas kofein drži budnima, ali nije toliko poznato da alkohol takođe loše utiče na kvalitet sna. Iako vas alkohol čini pospanim, ipak, piće prije spavanja može prouzrokovati da se više puta tokom noći budite, pa prema tome, pazite da vam ne budu preblizu vrijeme kada idete na spavanje i vrijeme kada ćete popiti to piće.

UČINITE SVOJU SOBU PRIJATNIJOM ZA SPAVANJE

Vaše okruženje može uticati na vaš san više nego što možda mislite, a savršena temperatura, tama i tišina, teško je ostvarljiva među zidovima studentske sobe.

Da olakšate svome tijelu da se opusti i utone u prirodan san, mogu vam pomoći tamne zavjese. One će pomoći da se stvori željena atmosfera za spavanje. A ukoliko vas neka buka drži budnima, običan ventilator može ne samo rashladiti prostoriju, već i proizvesti takozvani "bijeli šum" koji će umanjiti uticaj buke i uljuljkati vas u san.

Polusatna pauza od tehnologije i vještačkog osvjetljenja prije odlaska u krevet će takođe pomoći da se brže isključite i zaspite. Čitanje knjige ili slušanje muzike takođe može da bude od koristi.

Često je studentska soba pravi minimalizam, pnekad je krevet istovremeno i radni sto, sofa, sto za ručavanje i tako dalje.. ali na taj način krevet prestaje da bude asocijacija za isključivo spavanje. Čim postane teritorija za raznovrsne aktivnosti, nećete se moći isključiti i opustiti kada najzad dođe vrijeme za spavanje. Zato, pokušajte da zaštitite svoj krevet od bilo koje druge upotrebe.

STROGO KONTROLISANA POPODNEVNA "DREMKA"

Popodnevno spavanje je često esencijalno potrebno da bi student funkcionisao. Međutim, mora biti strateški planirano, da vas ne bi spriječilo da kasnije uveče odspavate kako treba.

Najefikasniji popodnevni san traje 20 - 30 minuta. Nikako ne bi trebalo da traje preko sat vremena, i ne bi trebalo da počne poslije 3 sata popodne, jer će inače ugroziti vaš noćni počinak.

Uprkos raširenom vjerovanju, propušteni san nije moguće nadoknaditi. Nasuprot tome, treba se vratiti u rutinu uobičajenih osam sati noćnog spavanja, čim prije je to moguće, bilo koliko da ste prije toga "propustili".

Kontakt

SKALA MONTE D.O.O.

Rijeka Crnojevića,
81250 Cetinje, Montenegro.

tel: +382 20 651 786, +382 68 05 80 80
e-mail: office@skalamonte.me