Idealan položaj za zdrav san

Woman sleep sleeping jpgČvrst san ne garantuje da ćemo ujutru ustati čili i vedri.
Mnogima se dešava da, iako su dobro spavali, ustanu „lomni“, sa bolovima u određenim djelovima tijela. Ovakvo osjećanje je posljedica nezgodnih položaja tokom sna, u kojima dolazi do naprezanja kičme, vrata, ramena, bokova, pa čak i vilice, upozoravaju stručnjaci. Oni naglašavaju da je spavanje na boku najzdravije.


Prilikom odabira položaja, obratite pažnju na tri krivine tijela: donji dio leđa, sredinu i predio oko vrata. One su važne za prirodan položaj tokom spavanja, a to je na boku. Ukoliko se između koljena stavi jastuk, biće još udobnije, jer će se na taj način relaksirati i kukovi.
Ako je osoba hipertoničar, treba da spava na lijevoj strani, a ako u bubregu ima kamen, na desnoj strani. Spavanje na stomaku nije zdravo jer dovodi do degeneracije kičmenog stuba. Osim toga, ligamenti i mišići oko kičme suviše se naprežu u tom položaju, zbog čega se stvara pritisak na nerve u rukama, što može da dovede do trnjenja u rukama narednog dana. Ova poza nije preporučljiva jer težina tela pritiska pluća, što onemogućava duboke cikluse udisaja i izdisaja.
Ne preporučuje se ni spavanje na leđima, zato što jezik može da padne unazad i blokira disajni kanal. O ovome posebno treba da vode računa oni skloni hrkanju i apnei. Ovaj položaj, ali polusjedeći, preporučljiv je jedino onima sa bolesnim srcem, pojedinim bolestima disajnih organa i glaukoma.
Za pravilan položaj glave preporučuje se srednje visok ili vodeni jastuk, koji se prilagođava položaju tijela.

Kontakt

SKALA MONTE D.O.O.

Rijeka Crnojevića,
81250 Cetinje, Montenegro.

tel: +382 20 651 786, +382 68 05 80 80
e-mail: office@skalamonte.me